Fejlesztőpedagógia

Baranyi-Kármán Éva Zsófia vagyok, 2018 szeptemberétől dolgozom a Kőbányai Gyöngyike Óvoda fejlesztőpedagógusaként.

Elsődleges feladatom a későbbi tanulási nehézségek kialakulásának megelőzése, a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek problémáinak feltárása, részképességeinek fejlesztése. A gyermekeket saját megszokott környezetükben figyelem meg év elején, és év közben folyamatosan. Hospitálok a csoportban, megismerem a gyermekeket, figyelembe véve az óvodapedagógus jelzéseit, megfigyeléseit. Középső csoport végén (betöltött 5 évesen) felmérem a gyermekek aktuális fejlettségi szintjét MSSST (iskolaérettségi) teszttel, az iskolai életre való felkészítés érdekében. 

A megfigyelések és a tesztek alapján egyénre szabottan készítek fejlesztési tervet a gyermekek részére, kiválasztom a megfelelő terápiás módszert, egyeztetve az óvodapedagógusokkal és a nevelést segítő egyéb szakemberekkel (logopédus, pszichológus).

A fejlesztések attól függően, hogy a gyermek számára melyik a legjobb terápiás módszer, egyéni illetve kiscsoportos (3-4 fő) formában történnek. A foglalkozások időtartama általában 30-35 perc, de ez függ az alkalmazott módszertől, a gyermek fejlesztendő területeitől és terhelhetőségétől. A legfontosabb mégis a rendszeresség!

A tanév végén kontrollvizsgálattal mérem fel a fejlesztés eredményességét, a gyermekek aktuális fejlettségi szintjét. Ezen eredmények birtokában tudom a további fejlesztési terveket összeállítani. 

Mindezek mellett, ha szükséges, szakértői vizsgálat iránti kérelem megírásában is részt veszek, fejlesztőpedagógiai vélemények formájában.

Az óvodában személyesen minden nap 6:00-14:00 között megtalálható vagyok. Egyeztetett időpontban, fogadóórák keretében vagy a gyongyikefejleszto@gmail.com e-mail címen a szülők bátran kereshetnek, ha gyermekük haladásával, fejlesztésével kapcsolatban kérdésük merülne fel.